Despre mine

Powered By Blogger

miercuri, 20 ianuarie 2010

Menajerie

      Se spune ca daca indici ceva cu degetul, pisica se va uita la mana iar cainele va privi spre locul in care arati. Tine de comportamentul instinctual si nu de obisnuinta.
       De destule ori, indivizii umani sunt comparati cu animalele. Cred ca instinctual.

       Depreciativ -  "Un animal, draga..." ,, "Porcul dracului..!..",  "Vai, draga, ce vaca e...", "Oaia neagra",  "Un gandac, domnule...", "Incapatanat ca un catar",  "Am crescut un sarpe la san........", "Ca vitelul la poarta noua",  "Lacrimi de crocodil" , "Magar ca intotdeauna",  , "Suflet de caine", "Un papagal... ", "Oaie ratacita"

       Apreciativ - "Roz ca un purcelus !", "Doamne, ce animal !!!", "Memorie de elefant", "Puisor","Oitele Domnului ", si orice alt nume de necuvantator spus cu diminutiv.

      Constatator-impartial-critic" - Parca-i o closca cu copii aia !", "mi-e o foame de lup", "are nas de copoi", "Taur comunal (De-aia se scrie cu T mare... )",


        Interesant cred ca ar fi ca si celelalte vietuitoare care ne inconjoara sa se poata compara cu noi : - Motanul consoartei -Draga, ai mancat de parca ai fi Petreasca, numai firimituri sub botul tau ", papagalita multicolorului " Iubitule, fii mai infipt, parca ai fi  Ionescu", ce dracu' ! (A se observa ca uneori sunt invocate si alte categorii de participanti, nu doar Dobitoacele si oamenii ), "M-am strecurat precum un oltean", semnala caracatita semenelor ei.

       Sarind peste faptul ca odata pronuntate aceste expresii se creeaza acea notiune de literatura- comparatia-, nu cred ca situatiile sunt pur instinctuale. Procesul de gandire elaboreaza anumite sabloane si scutim creierul de a gasi intr-un timp foarte scurt o expresie atat de cuprinzatoare si explicita care sa redea atat starea de spirit a celor implicati cat si sa descrie in amanunt un anume comportament. Este un soi de reflex, in situatii cunoscute comanda electrica a muschilor nu mai este data de mansarda ci de cel mai apropiat centru de comanda din coloana vertebrala.Pe baza insusirilor bietelor animale, care nu au auzit si nici nu vor auzi niciodata despre dreptul de autor. (Bine ca nu au auzit, ar fi fost si dobitoacele, cu mic cu mare,  obligate sa-si plateasca singurele cas-ul... )
    Oamenii, intr-adevar, pot lua anumite forme in imaginatia noastra, asa dupa cum isi modifica propriul comportament. Daca tot uzam de comparatiile de mai sus, de cateva zeci de ori pe saptamana, nu credeti ca, printr-un artificiu extraordinar, la scara larga, ar trebui ca fiecare dintre noi si semenii nostri  sa capete asemanarea vietuitoarei al carei comportament il imita ? Cred ca ar fi foarte usor, am sti in cine sa avem incredere, am sti cine este puternic, cine ar putea sa ne insele, sa ne muste (chiar si de fund) , am vedea imediat care sunt  mizeriile vietii si unde ar trebui sa ne cautam rostul... (Poate ca horoscopul chinezesc a incercat ceva de genul asta dar imi scapa criteriile pe care este bazata alegerea ). Nu, nu pentru totdeauna, ci doar pentru perioadele in care ne comportam ca atare. Precum medalia lui Petru I la rusii gasiti in santuri-nu de treji ce erau-, carora li se nituia in jurul gatului cate o "medalie" de cateva kilograme, penitenta pentru a fi  intinat viata sociala ce trebuia purtata un numar de zile proportional cu gradul in care a afectat relatiile sociale  si cantitatea de vodka ingurgitata... Si daca forma pe care o luam si care este evidenta ne deranjeaza si nu ne mai permitem sa ne ascundem comportamentele reprobabile, poate ca vom incerca ceva schimbari. Hei ce credeti ca v-ar prinde cel mai bine  ? In ce ma priveste cred ca as trece prin tot regnul, macar asa sa vad daca  posed toate tipurile de comportament uman...

13 comentarii:

  1. Interesantă postare.

    Eu sunt berbec, dar nu-mi place turma. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-ti place turma sau spiritul de turma ? "Turma" trebuie sa-ti placa, faci parte din ea... :P

    RăspundețiȘtergere
  3. "Ptiu, al dracu domn Mitica!" ar putea scrie Caragiale.

    nea iancule, cu privire la comparatia cu animalele nu prea sunt de acord in unele ipostaze, am impresia ca jignesc regnul animal.

    P.S. - uite o comparatie aici: esti bun la scris precum vinul bun, dar nu ai ambalaj; nene apuca-te de schimbat look-ul la blog si fa-ti cont pe ftw.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. Molly, sincer ma depaseste, si asa abia am reusit (cu ajutorul Lui Papillon-multumesc, sunt recunoscator si dator)sa -l fac asa cum este. Nu sunt de meserie si timpul de utilizare este destul de redus. Am sa angajez pe cineva din cei de pe aici sa-l mestereasca.
    Eu ziceam de si despre animale. Dar daca tot insisti, consuma-ma asa varsat cum sunt, la cana. Ai vazut ca mai si patez fata de masa din cand in cand, chiar tu ai spus-o.

    RăspundețiȘtergere
  5. SI nici cont pe ... Nu-mi fac. Cum i-ai spus ? Si ce reprezinta ? Mama, ce ignorant sunt...
    HELP !!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Apropo de ce spuneai, de exemplu eu nu inteleg de ce se spune "mai, magarule !"Si cu siguranta nu se refera la dotarea lui anatomica...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici spiritul de turmă, nici turma. Conform zodiei, da, fac parte. ;)) dar faptul că turma e mare, nu înseamnă că mă regăsesc în ea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Zic asa, Zen : berbecul de-aia e denumit altfel decat oile, pentru ca nu face parte din turma, nu se amesteca cu ele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alte sugestii:
    Depreciativ: "baga in ea ca o scroafa"
    Apreciativ: "e harnicuta ca o albina" Constatator-impersonal: "tacut ca pestele"
    Suntem cu totii personaje intr-o fabula.

    RăspundețiȘtergere
  10. JR... Asta, ca o scroafa, la ce se refera, la mult sau la zgomotos si amestecat ?
    Tacut ca pestele uneori e o calitate rara, ar putea fi si la apreciativ. Da, cum spui tu, o fabula, dar tare as vrea sa purtam obligatoriu macar capetele alora de suntem...

    RăspundețiȘtergere
  11. "incetul cu incetul invatam tot alfabetul"

    RăspundețiȘtergere
  12. cica unui bou ii placea o vacuta. zi de zi o sorbea din priviri:
    mai ce urechiuse..mai ce botic..ce ochisori..ce codita..ce copitele..ce limbuta.. era praf dupa ea boul, mai ce ugere..
    si-ntr-o zi vine magaru si-o arde.
    morala? mai sanatos magar decat bou.
    am invatat-o prin perioada pubertatii.

    RăspundețiȘtergere